به گزارش خبرنگار مهر، اختلال خواب موجب تنفسهای کم عمق یا وقفه دار مکرر در خواب میشود که با تغییر در ساختار مغز که در مراحل اولیه زوال عقل مشاهده میشود مرتبط است.
آپنه یا اختلال خواب که عمدتاً در افراد سالمند رایج است مشکلی است که در آن، دیوارههای گلو در طول خواب باریک شده و نفس کشیدن متوقف میشود، و در نتیجه میزان اکسیژن در خون کاهش مییابد. این وضعیت همچنین با بیماریهای قلبی، سکته و سرطان هم مرتبط است.
«شارون نایسمیت»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه سیدنی استرالیا، در این باره میگوید: «۳۰ تا ۵۰ درصد ریسک دمانس یا زوال عقل ناشی از فاکتورهای قابل اصلاحی نظیر افسردگی، فشارخون بالا، چاقی و سیگار کشیدن است. در سالهای اخیر محققان دریافتهاند که انواع اختلالات خواب هم از فاکتورهای پرخطر زوال عقل هستند.»
در این مطالعه، محققان دادههای حدود ۱۰۰ شرکت کننده در رده سنی ۵۱ تا ۸۸ سال را بررسی کردند. این شرکت کنندگان به خاطر حافظه یا مشکلات روحی و روانی به پزشک مراجعه کرده بودند.
نتایج نشان داد بیمارانی که دارای میزان کمتر اکسیژن در خونشان بودند در قسمت لوب های زمانی چپ و راست مغزشان ضخامت کمتری وجود داشت؛ این دو لوب مغز، مسئول حافظه بوده و بر زوال عقل تاثیر دارند.
محققان همچنین دریافتند این تغییر در مغز با توانایی ضعیفتر یادگیری اطلاعات جدید توسط شرکت کننده مرتبط است.
در حال حاضر هیچ درمانی برای زوال عقل وجود ندارد. از این رو این تحقیق نشان میدهد تشخیص و درمان آپنه خواب میتواند فرصتی برای پیشگیری از زوال شناختی باشد.
نظر شما